Проект 22: Vision for Skoda auto

., Чешкия технически университет, Прага


за проекта


Автори: Кристина Димитрова , България - студент архитектура 5курс

Хана Палека , Хърватия - студент архитектура  5 курс

Николас Денис , Канада – студент архитектура 4 курс

                Проектът е създаден в Чешкия технически университет в Прага, където всички участници бяхме по програма Еразъм+ .

За проекта:

                Млада Болеслав е град в Чехия , намиращ се на 50км от столицата Прага. Градът процъфтява благодарение на автомобилния завод, е който се произвеждат предимно леки автомобили.

                Разработения проект цели да покаже нова визия за третото хилядолетие, в която градът и фабриката на Шкода функционират като едно цяло. Форматирането на град в непосредствена близост до толкова голяма компания не е лесна задача и тъй като в момента поне един член на всяко семейство , живеещо в града , работи за Шкода , решихме че типичният работник е единицата , от която трябва да започнем.

                Как урбанизмът може да рефлектира на човек?

                Анализирайки предимствата и недостатъците на стандартния работен ден, основна цел се превърна промяната и подобряването му. Единствения начин градът да порасне и да премине успешно в бъдещето е да накараме хората да са активни и желаещи да участват в промяната.

                За кого се изгражда нов град?

                Имаме нужда от създаване на пешеходен град , а не град за автомобили. Първата стъпка е да се решат проблемите с трафика – намаляване на гъстотата по главните булеварди , разпръсквайки движението до постигане на равна концентрация във всички точки.

                Градът страда от липса на културни забавления и туристически дестинации. Нашата цел беше да създадем леснодостъпна среда за хората от всички възрасти, до всички точки на града, запазвайки човешкия мащаб.

                С цел намаляване на автомобилите и по-лесно и бързо предвижване предлагаме транспортно решение чрез скоростни лифтове. За един час кабинковият лифт може да удовлетвори нуждите на хора, които иначе биха използвали капацитета на  40 автобуса. Това е най-добрата,  модерна , развиваща се система, която не променя драстично ситуацията на съществуващия град и дава възможност за преоткриването му от нови гледни точки. Топографията около улиците бива променена – тя цели да запази пешеходните пространства от пряк и визуален достъп на автомобили. По този начин хората са изцяло защитени. Създаваме тематична пешеходна и велоалея , от която всеки може да се отклони към различни зони за рекреация.

Автор


Кристина Димитрова, България; Хана Палека, Хърватия; Николас Денис, Канада

Университет: Чешкия технически университет, Прага