Проект 24: Жилищна зона „Качика“, кв. „Чолаковци“, град Велико Търново

., УАСГ, София


за проекта


Квартал Чолаковци се намира в югозападната част на град Велико Търново. Отделен е посредством особености на терена- Мармалийският рид, който е разположен от северната страна. От югоизточната страна се простира индустриалната зона на града. Кварталът има много благоприятно разположение, въпреки близостта си до промишлена зона. В квартала има училище, детска градина, търговска зона, пенсионерски клуб, заведения и отркити терени към река Янтра. Благоприятно място за живеене с голям потенциал за развитие.

Проектът ни предвижда облагородяване на съществуващите зелени площи и фронта към реката. Предвижда се и оформяне на квартален център със сграда на културата, библиотека и полклиника. С цел привличане на повече семейства, развиваме нови жилишни част- близо до центъра и по южния склон на Мармалийски рид, което наричаме комплекс „Качика“.

Жилищна зона „Качика“ е разположена в квартал „Чолаковци“, град Велико Търново. Предвид хълмистия релеф е използван иновативен метод на проектиране на жилищната зона. Всички жилищни и обслужващи сгради са разположени на специални повдигнати основи, позволяващи свободното протичане на водните потоци на посочения терен.

Жилищната зона разполага с осем жилищни сгради тип 1, дванайсет жилищни сгради тип 2. В най-високата точка на жилищния район е  разположен ресторант с панорамна гледка. На приземното ниво е разположена приемна офис сграда с търговски център. Два централно разположени  лифта, осигуряват бързото и удобно придвижване до жилищните, обслушващите  сгради и паркингите.

Жилищните сгради от първи тип са с общо разгъната застроена площ 360 кв. м. Жилищните и сервизни помещения са разположени на два етажа и включват:

-           на първи жилищен етаж - две спални, кухня с трапезария, дневна, две бани с тоалетни, тераса и камина.

-           на втори жилищен етаж - дрешник, спалня, стая за гости , балкон, тоалетна, баня, перално помещение.

Жилищните сгради от втори тип са с общо разгъната застроена  площ 220 кв.м. Жилищните и сервизни помещения са разположени на два етажа и включват:

-           на първи жилищен етаж - дневна с кухня и трапезария, тоалетна, две тераси;

-           на втори жилищен етаж - спалня, баня с тоалетна, остъклена лоджия, гардеробна.

Жилищна зона „Качика“е осигурена с добре изградена транспортна мрежа, включваща паркинги, с пешеходни зони, тротоари и озеленени площи, допълващи комфорта на жителите и гостите на района.

Автор


Вероника Василева, Симеон Симеонов

Университет: УАСГ, София