Проект 56: Почивен комплекс с плаващи къщи (капсули) – яз. Въча

., УАСГ, София


за проекта


Проектът за почивен комплекс с плаващи къщи е инспириран от задание за конкурсен проект под името “FLOATING ROOM”.
Ситуацията на разработката е яз. Въча (старо име Антонивановци), който е разположен в планината Родопи, между гр. Кричим и с. Михалково, по пътя за гр. Девин. Язовирът е вторият от трите каскади (Антонивановци, Въча, Цанков камък) и е с най-високата язовирна стена в страната – 144,5м. Закътан между склоновете на планината, той е прекрасно и спокойно място за туризъм, почивка и риболов.
Конкретното място, избрано за ситуиране на комплекса, се намира в ядрото на язовира. Представлява дълъг нос, който заедно с обслужващата сграда, понтоните и плаващите къщи, образуват закътан залив. Поради съществуващия достъп, закътаност и панорамна гледка, мястото е най-подходящо за развитие на проекта. Друга особеност на мястото е подвижното ниво на водата във височина през различните месеци от годината.
Плаващата къща (капсула) представлява прозрачен купол с открита тераса за от двама до четирима човека, под който са разположени няколко жилищни зони за временно обитаване (дневна зона, зона за приготвяне на храна, зона за хранене, зона с кормило за управление и 2 работни места, зона за спане с дрешник и баня с WC) с 360° гледка. Развита е на 2 нива – кота 0.00м, на която е разположена дневната зона с откритата тераса и кота -1,00м, на която са разположени останалите зони. Разликата в котите е създадена умишлено. Когато човек се намира на терасата на кота 0.00м и е изправен, погледът му е на височина около 160, 170см над водата, а когато е седнал, на около 120см над водата. Когато човек е на кота -1.00м и е изправен, погледът му се намира на височина около 60, 70см над водата, а когато е седнал, на около 20см над водата. По този начин се поставя в едно по-специфично положение на възприемане на околното пространство и среда, като така се създават и по-специфични усещане, атмосфера и емоция. Плаващата къща е снабдена и с инсталации, които позволяват оптималното използване на природни ресурси (концентратор за слънчева енергия, контейнери за дъждовна вода, контейнери за вода за отопление и охлаждане на капсулата, контейнер за отпадъци), което й позволява да плава свободно в язовира в рамките на 1 седмица. Конструкцията на капсулата представлява комбинация от метални профили, EPS топлоизолация, хидроизолация и стоманобетонова обвивка на всичко това. По този начин се образува лека платформа, която й позволява да плава свободно във водата. За балансирането на товарите и предотвратяване на обръщане на капсулата, се позиционират товари, наречени „баласти”.
В интериора са използвани метални бели профили за купола, стъкло, масивна влагоустойчива дървесина (сибирска лиственица), меко сядане (пуфове), столове от метални профили и масивна дървесина, маса от масивна дървесина, като усещането и създадената атмосфера е много близка до аскетизъм и минимализъм, за да се насочи повече вниманието на посетителя върху природата и околната среда. Осветлението е линейно, дублирано по металната конструкция на купола, като по този начин капсулите ще се забелязват през нощта.
С цел обслужването на капсулите се предвижда обслужваща сграда на 3 нива. Тя е разположена перпендикулярно на носа и като една мощна конзола се надвесва над водата. По този начин прегражда и ограничава достъпа до предната част на носа, която се превръща в парк към комплекса. Изнасянето на обема над водата позволява изключително добра панорамна гледка в околовръст. Терасите по контура на сградата над водата отново създават специфични усещане, атмосфера и емоция. Функциите, които приютява обслужващата сграда, са съответно на кота партер – фоайе с рецепции през 2 нива, СПА зона, релакс зона с камина, обслужващи помещения за посетители, панорамен ресторант през 2 нива в конзолната част, WC, обслужващи помещения и помещения за почивка на персонала, вертикална комуникация – стълби, асансьор и подемници за обслужване на ресторанта. На ниво сутерен – паркинг, кухня за обслужване на ресторанта, обслужващи помещения за персонала, за капсулите, камериерски помещения, работилница, складове, инсталационни помещения, вертикална комуникация. На ниво етаж – СПА зона с масажни кабинети, басейн, душове, сауна, парна баня, релакс зона, обслужващи помещения за персонал, вертикална комуникация. Конструкцията на сградата в контакт с терена е стоманобетонова безгредова, а на конзолната част – стоманен скелет, окачен с ванти на мощен пилон. В интериора са използвани масивна дървесина за подова настилка, метални профили антрацит за остъклението, метална конструкция антрацит, за да се подчертае нейното въздействие в създаването на
конкретната атмосфера, маси, столове от масивна дървесина, бар от масивна дървесина, горно осветление, което да осигури необходимото осветяване на средната зона от ресторанта, през което се наблюдават вантите от конструкцията. Таванът е оставен бял, с вградени кръгли осветителни тела, а над масите и бара в ресторанта – висящи линейни осветителни тела. Интериорът и на сградата е минималистичен и аскетичен, лишен от детайли, за да насочи вниманието на посетителя към околното пространство и природа.
Решението на проблема с подвижното ниво във вертикала на водата е с няколко стоманобетонови обема стълби, към които се прикрепят понтоните за достъп до плаващите къщи.
Проектът предоставя решения, свързани с оптималното използване на природните ресурси (слънчева енергия, дъждовна вода, вода от язовира, въздух), предоставя една различна среда за релакс, създавайки специфични усещане, атмосфера и емоция за посетителя, така че да се наслади максимално на престоя, далече от градския шум и натоварено ежедневие, дали в СПА зоната, дали в ресторанта, дали в плаващата къща в открития язовир.
Георги Панчов, УАСГ

Автор


ГЕОРГИ ПАНЧОВ

Университет: УАСГ, София