Проект 57: Euro Place

., Bartlett School of Architecture, .


за проекта


Проектът е породен от спекулативен сценарий, в който Великобритания, застрашена от финансов срив , решава да не продължи с кампанията Brexit, а да остане член на ЕС. По този начин Лондон не само запазва своето статукво на финансов център, но получава възможността да се превърне в глобална Европейска столица. В сърцето на Лондонското сити EURO PLACE е проект със смесена употреба, който включва ново публично място, гара Eurostar и Европейския съд на човешките права.
Гара Eurostar диктува позиционирането на комплекса в центъра на Лондон, така че платформите са интегрирани до една от най-натоварените гари в Лондон- Liverpool Street Station. Благодарение на гарата центъра на финансовата столица ще се намира на само час разстояние от Париж и Брюксел, правейки транзита на работна ръка в Лондон от ЕС още по-лесен. Новият площад продължава и се интегрира в Eurostar гарата, която от своя страна е отворена към съществуващата инфраструктура на Liverpool station. Гара EURO PLACE e транспортен център обслужващ десетки хиляди пътници ежедневно.
Площад New City of London е част от градоустройствения план, в отговор на минималния брой публични места в Лондонското сити. Новото публично място ще се установи като център на социалната дейност, съчетавайки в себе си: сцена за изпълнения, зелени площи, ресторанти и места за отдих , както и търговски пространства интегрирани под площада. Публичното пространство прелива в гара Eurostar, чрез серия от мостове, платформи и подземни пътища.
Затвърждаването на връзката между Великобритания и ЕС ще се отпразнува с установяването на нова, по-голяма база за Европейския съд на човешките права. По този начин се бележи първата стъпка към Великобритания, която не страни от ЕС, а се превръща в център на Европейска дейност. Съдът е издигнат над Eurostar гарата , за да не прекъсва естественото продължение на площада в двете гари, като по този начин се превръща в покрив за платформите. Сградата е разделена на 2 основни етажа. Първият е отдаден изцяло на съдебния процес, като достъпът до много от пространствата е ограничен. Но въпреки това, посетителите на съда са окуражени да наблюдават живота в сградата чрез логиката на движение из вътрешните пространства. Тъй като втория етаж е изцяло отдаден за обществото, посетителите преминават през серия от общи пространства , които разкриват фрагменти от цялостния процес. Периметъра на сградата е обособен за офис пространства, заради естествената светлина , докато сърцевината на сградата е изпълнена с функционални пространства като съдебни зали и зали за срещи, които няма да бъдат използвани през целия ден.
Структурата на сградата е оптимизирана да реализира идеята за издигане на съда над гарата чрез използването на минимален брой колони. Тази концепция е постигната чрез използването на бетонна мега-структура. Мега-структурата се състои от: мега колоните, които крият в себе си асансьори или обслужващи кухини; две бетонни плочи (тип вафла ) с интегрирани стоманени кабели под напрежение, комбинацията на двете структури намалява нуждата от множество колони; носещи стени , които дават цялостна стабилност и устойчивост на сградата.
Покривът на съда се състой от пет хипербoлоидични повърхности свързани една с друга. Тези повърхности са тествани с линиите на стрес и разпределението на силите за да се оптимизира формата им Покривът над съдебните зали е сформиран от две повърхности копирани симетрично. Покривът лежи върху четири бетонни арки, които пренасят тежестта към мега коконите. Тежестта от покривът над общите пространства също се пренася чрез арките към колоните, но този път вместо да “лежи” , покривът “виси” от тях чрез интегрирането на стоманени кабели в конструкцията. Покривът се състои от сглобяеми бетонни елементи, и излята бетонна обвивка. Сглобяемите елементи играят роля на перманентен кофраж, засилвайки силата и устойчивостта на покрива и намалявайки драстично количеството бетон нужно за обвивката. Тази конструкция позволява перфорирането на бетона и използването на структурни отвори за разпределението на светлина във вътрешните пространства. Сглобяемите елементи също са тествани за да се определи оптималната локация на структурни отвори.
Фасадата използва перфорирани и солидни въртящи се месингови панели. С тяхна помощ се разчупва офис пространството и има контрол над слънчевата светлина. Чрез фасадата се манифестира идеята за включване на обществото в съдебния процес, според ъгъла, по който са завъртени панелите се позволява или ограничава зрителния достъп на посетителя. Фасадата се променя непрекъснато разкривайки постоянно различни части то сграда, като по този начин обществото се приканва да посети сградата и да проследи целия съдебен процес.

Автор


Димитър Стойнев

Университет: Bartlett School of Architecture