Проект 69: Dantes Plads 2.0

., УАСГ, София


за проекта


                Основната идея на това решение е да се запази и подобри общественото пространство на Дантес Пладс. Това се постига чрез превръщането на целия покрив на сградата в голям обществен площад, който започва от уличното ниво на бул. Х. K. Андерсен и постепенно се изкачва в посока Вестер Волдгаде. Със своята зеленина и гледка към колоната на Данте и Карлсберг Гиптотек, този нов зелен площад предлага по-приятна и уютна атмосфера за посетителите като същевременно интегрира новият културен център безпроблемно в тъканта на града.

                Главният вход на сградата се намира в по-тесния североизточен край на площада, където триетажната му фасада хармонично се вписва в силуета на Вестер Волдег. Погледнатa от бул. "Х. С. Андерсен" обаче, сградата изглежда като голям обществен площад върху зелен хълм. Аудиториумът се намира почти изцяло под земята в по-широката югозападна част на площада, а по-малката изложбена площ, която изисква повече естествена светлина, е над входа в североизточния край. Барът, разположен над изложбената зона, има изглед към двореца Кристиансборг и изход към зеления покрив.

                Отвън сградата изглежда като част от естествения релеф на града, създаваща усещането, че целият площад е повдигнат и тя е поставена под него. Настилката на площада постепенно дава път на зеленината, докат се изкачва към върха на сградата, което дава на площада характерен и модерен външен вид и предлага приятна и комфортна обстановка за посетителите. Фасадата е тъмна и груба и постепенно се отваря към главния вход. Интериорът, от друга страна, е светъл и лек, с отвори и визуални връзки между различните нива на сградата.

                Името на проекта Dantes Plads 2.0 обобщава идеята, че вместо културният център да бъде изграден върху площада, той се интегрира в него, създава нова версия на площада. Резултатът е наистина многофункционална структура, която е както място за събития и изложби, така и ново обществено пространство за жителите и посетителите на Копенхаген.

Автор


Михаил Дянков

Университет: УАСГ, София