Проект 78: Класна стая на бъдещето

., СГСАГ "Христо Ботев", София


за проекта


"Класна стая на бъдещето"е проект, в който целим да съчетаем традиционното с иновативното. Резултатът е класна стая, в която успешно се съчетават класическият и изпитан метод на обучение и модерни технологии от най-ново поколение, които го подпомагат .

Технологичните нововъведения, които сме използвали са два вида.Такива, които подпомагат пряко процеса на обучение  и такива, които значително подобряват работната среда.

Технологии, подпомагащи учебния процес и средата на работа:

1.Големи чинове с Т-образна форма за двама души. Снабдяват всеки ученик с повече лично пространство, но и с възможност за работа в екип.Чиновете могат да се комбинират лесно в различна конфигурация.Изградени са от рециклиран полипропилен и са снабдени с монитори . Мониторите представляват вграден в чина дисплей с touchscreen, който не заема допълнително място.Екранът е подвижен и е покрит с DiamondProtect-ултра здраво защитно покритие за екран, защитаващ го от удари, изцапване и одраскване.

2.Интерактивна дъска за преподаване, свързана директно с всеки компютър на чиновете и не се влияе от осветеността на стаята.Тя дава повече възможности на учителя чрез набор от функции за работа, като позволява на нея да се пише и с неперманентен маркер.

3.Класната стая е голяма с неправилна форма.Позволява работа в нея на 22 ученика, всеки от които разполага с лично работно място и лично шкафче. Шкафчетата са разположени от двете страни на стаята. Така до тях има лесен достъп , невъзпрепятстван  от конфигурацията на чиновете в стаята.

4.В двата края на остъклената фасада има аквариуми. Смятаме,че в училищната среда трябва да има живот. Вграденият в стената аквариум успешно придава усещане за жизненост без да заема излишно пространство.

5.Таванът на стаята е с илюстрирана карта на града,в който се намира училището (в нашия случай на София), а на улиците на картата е монтирано LED осветлението на стаята, което има ръчен и автоматичен режим на настройка.

6.Подът е изграден от плочи Pavegen, модерна технология за под, който преобразува силата на натиск , приложена от човешка стъпка в електричество. Така помещението се превръща и в енергийноефективна.

7.Друго нововъведение са прозорците. За тях сме избрали иновативното изобретение на австралийския университет RMIT(Royal Melbourne Institute of Technology)– ултра тънко покритие от ванадиев диоксид , което повишава енергийната ефективност на прозореца до 70%.

8.Помислихме и за подобрение на системата за достъп и по-конкретно на тази за отсъствия и закъснения на учениците. Предвидили сме електронен дневник, до който всеки ученик има достъп през училищния си профил. Всеки ученик и учител има прикачен индивидуален QR-код към мобилното си утройство.  На входа на всяка стая има четец за такъв код. Така,когато ученикът влезе в класната стая той се чекира и присъствието му моментално се отбелязва в електронния дневник.

9.Основен проблем в съвремието е събирането и разпределението на боклука. За нашия проект сме избрали иновативния и модерен продукт Clean Cube - контейнер за боклук с обем 100 литра , който може да побере 8 пъти повече материал от обикновен контейнер със същите размери, чрез технология за компресиране . Clean Cube разполага  с ултразвуков сензор Clean Flex, който индикира веднага щом кошът е пълен.

Автор


Стас Джунилов, Матей Бабкин

Университет: СГСАГ "Христо Ботев", София