Проект 83: PARK HOTEL SOFIA. Boutique Hotel

., УАСГ, София


за проекта


СИТУАЦИЯ
 

Хотелът се намира на ул. Луи Айер, в Манастирски ливади, столичен квартал в район с бързи и стабилни темпове на развитие. Непосредствената близост до заформящия се нов административен център на града ( оста на бул. ,,България’’) и до природни обекти като Южен парк и Витоша, постоянният човекопоток по ключовите градски булеварди – ,,България’’ и ,,Тодор Каблешков’’, и икономическия растеж на съседните квартали предполагат бъдещето развитие на зоната и потенциалната нужда от нови услуги.

 

КОНЦЕПЦИЯ

 

Връзката интериор-екстериор е ключова за проекта. Елементи с общи характеристики дефинират и двете пространства, създавайки неразривна връзка помежду им. Такива елементи са  конзолите пред фасадата и в интериора, степенуването на различните нива на кота 0.00 и в зоните около сградата, както и озеленяването- от вътрешния двор, в зелените площи на партерния етаж, до кашпите с богата зеленина на терасите.

 

Конзолните стаи, които изпъкват във фасадното решение, предлагат и различен от традиционния хотелски интериор, за да има съответствие между външния облик и съдържанието им. Всяка стая има различен интериор.

 

Динамиката на сградата е постигната чрез взаимодействието на различни обеми, както в екстериора, така и в интериора. Първите два етажа и части от третия са решени като едно непрекъснато пространство с различни параметри – височина, ширина, нива.

Последният етаж – басейн и СПА център, надвисва над хотела и разкрива гледки към града и Витоша.

 

Общите пространства на хотела са предназначени не само за неговите гости, но и за всеки друг. Изцяло остъклените пространства разкриват различните нива и динамиката на интериора и създават визуална връзка с градината, както и контакт между хората вътре и минаващите покрай сградата.

 

Енергоефективността и комфортът на обитаване са едни от основните пунктове на проекта. Термалният, акустичният и психологическият комфорт и качеството на въздуха в помещенията са постигнати чрез внимателен подбор на материали и системи.

 

ФУНКЦИОНИРАНЕ

 

Първият етаж е с изцяло обслужваща функция – ресторант, кафе-бар, магазин и конферентни зали. Вторият етаж е решен като множество атриуми към първия етаж, създаващи двойни височини, и с конзолни стаи. Администрацията на хотела също е разположена там. Третият етаж също има конзолна стая и атриум към кафенето на първия етаж. Четвърти и пети етаж имат предимно стаи. Терасите по тях са или към стаите, или споделени за етажа и са с двойна височина, създавайки външни градини за по-високите етажи. Шестият етаж е разделен функционално – в едната си част има стаи, а в другата – фитнес и съблекални. Свързан е със седмия, на който са разположени басейн и бар с панорамна гледка.

Автор


Тереза Жекова

Университет: УАСГ, София