Проект 100: МУЗЕЙ НА ПОЛЕТА

Аеродрум Cuatro Vientos, Мадрид, Universidad de Alcalа de Henares, Мадрид


за проекта


СИТУАЦИЯ. Проектът се ситуира на най-старото летище в Испания, аеродрумът Cuatro Vientos (1911г.), който в днешни дни е със западащи функции. Точно поради все по-засилената тенденция на изземване на неговите авиационни функции от други по-нови и по-големи летища, трябва спешно да се смени фокусът му и центъра на дейността му да се насочи към най-силни му страни, а именно: историческа важност, индустриалното архитектурно наследство и уникалната културната оферта: ежемесечно аерошоу, което показва над 40 исторически самолети.


КОНЦЕПЦИЯ. Изхождайки от 3те най-ценни характеристики на мястото се предлага интерактивен музей на полета и авиацията, в който посетителите са активни участници и могат да изпитат усещането при полет. Музейните пространства се разполагат в съществуващи самолетни хангари от 50-те и 60-те години, които се перфорират, за да се установят визуални и физически връзки между тях, и се допълват с нова ефирна надуваема архитектура, която функционира почти изцяло на базата на въздух. С новите обеми и връзки се цели да се създаде усещането за лекота, полет и безтегловност, характерни при летенето. Водещата идея е да не се създава конфликт между индустриалното наследство и новата архитектура, а диалог, в който двете работят хармонично като едно цяло.


ПРОСТРАНСТВА. Всяко едно от предложените пространства предлага различно преживяване за посетителя: започва се с хангара на техниците, където се поправят и поддържат самолетите и може да се получи информация от първа ръка за всеки един от тях; следва хангарът с постоянната изложба на историческите самолети; последният хангар е с експериментална цел, където се изпробват летателни прототипи за полет без гориво и паралелно могат да се излагат временни експозиции.


ПОЛЕТ. Главната атракция на музея са двата балона, спътниците, които преминават през две от музейните пространства. Те се извисяват над аеродрума в дните на аерошоуто, за да станат част от него, носейки „на борда си“ си около 150 души, които могат да се насладят на спектакъла от по-различен ъгъл. По-големият от балоните се разполага в центъра на единствената сграда построена ex novo, която играе функцията на вестибюл (входно и разпределително пространство), и е пълен с хелий, който му позволява да лети и да повдигне със себе си 150 души. Докато по-малкият балон, с по-експериментален характер, лети само с въздух затоплен от слънцето и има капацитет за 5 човека.

Автор


Александрина Ивайлова Маринова

Университет: Universidad de Alcalа de Henares, Мадрид