Проект 108: out/in in/out

., УАСГ, София


за проекта


Арената за бикоборство La Monumental в Барселона е основана през 1914г. под името „Еl Sport". По това време вече са съществували две важни арени за бикоборство — La Plaza de Еl Torin и Plaza de las Arenas. През 1916г. се увеличава капацитета до 24 000 зрители, а името на арената се сменя на La Monumental. Еl Torin e затворен през 1923г. и съборен през 1944г. Las Arenas, провеждат последния си спектакъл през 1977г., а днес сградата е търговски център реализиран през 2011 г. La Monumental e считан за една от трите най-престижни арени в Испания, редом c Las Ventas в Мадрид и Maestranza в Севиля. На 28 юли 2010г., Каталунският парламент гласува прекратяването на коридите за територията на Каталуния. През септември 2011г. се провежда последният двубой в La Monumental. Към момента в La Monumental ce помещва Музеят на бикоборството на Барселона.

Арена La Monumental ce намира в зоната Eixample . Търсейки възможните функции на сградата, я разглеждах и като позиция в структурата на града. Арената е в динамичната централна част на Барселона, заобиколена от множество важни туристически обекти, в предимно жилищна зона.

Бъдещо развитие според Плана за устойчиво развитие на гр. Барселона

Компактност

Барселона е почти напълно застроена. Според изследвания на общината на територията на града могат да се построят още максимум 50 хиляди жилища. Хоризонталния град става все по неподходящ модел, защото носи със себе си големи инфраструктурни и сегрегационни проблеми. Той не намира разрешение и на проблемите на биоразнообразието, енергията,отпадъците водата, услугите, внедряването на съвременни технологии и образуването на концентрирани зони посветени на знанието.

Предложения модел е урбанизъм на три нива (повдигнато, наземно и подземно), всяко от които проектирано с еднакво внимание и прецизност. Приземното ниво е публично. Подземното ниво се използва за паркинги и инфраструктура. Покривното пространство се използва за увеличаване на биоразнообразието.

Комплексност

Планът за устойчиво развитие на Барселона обръща специално внимание на контакта между хора с различен социален статус и интереси с цел контриране на процесите на сегрегация в обществото и генериране на социална стабилност. Концепция за смесеност на различни функционални групи се прилага и на по-ниско ниво: на ниво квартал и дори сграда.

Ефективност

В плана за устойчиво развитие на град Барселона са заложени и точки, свързани с рециклирането и преизползването на материалите в строителството, генерирането на енергия чрез фотоволтаични панели, ветрогенератори и геотермална енергия. Особено внимание отново е обърнато на озеленените покриви, но този път от гледна точка енергоефективност и защита от прегряване на града.

Стабилност

Последният водещ принцип на плана е свързан с изграждането на стабилни общности, базирани върху общуването между хора с различни препитание, интереси и социално положение. Най-необходими за развитието на града са две групи жилища- тези за млади семейства между 20 и 30 години и за възрастни хора - над 65 години. В центъра на града има много жилищни площи, които остават неоползотворени. Отчитайки тази тенденция, община Барселона започва инициатива за даване под наем на тези жилища като социални жилища.

Автор


Константин Димитров

Университет: УАСГ, София