Проект 126: Eко Кооп био – Базови щандове

., Нов български университет, София


за проекта


Философията на био продуктите е те да са естествени, без добавени консерванти, пестициди или други химични вещества, които не са естествено предоставени или придобити.

За това, когато се замислих, какво на мен би ми харесало и би ме впечатлило от гледната точка на домакиня, млада жена и човек, които иска да се храни с по-добри продукти. Се замислих и в съзнанието ми изкочиха хиладите Европалети и тяхното приложение. Много млади хора правят от тях всякакви мебели за дома – сплани, етажерки, маси, столове, пейки, люлки и т.н. И в този момент си представих модулни щандове от изцяло рециклирани Европалети – основа, страници, рафтове дори и самите щайги за различните продукти когато са зеленчуци например.  А когато става въпрос за хладилни витрини, топли витрини може да се облицоват и декорират с декоративния скандинавски мъх, които допълнително допринася за завършената визия на щанда.

Европалета

Според материала на изработка биват най-често дървени, но има също метални и пластмасови. Могат да бъдат за еднократна и многократна употреба. Според възможностите за промушване на вилицата на кар-повдигач те са 2-странни и 4-странни.

Няма общоприети размери на палетите. Стандартът ISO-6780 определя палети в 6 размера. Така наречените европалети, разпространени в Европа, имат размери 800 × 1200 × 144 mm.

Теглото на палета варира най-често от 15 до 20 кг. Обикновено издържа около 1 тон товар.

Размери мм     Размери in          Най-използвани в:

1016 х 1219        40.00 х 48.00     Северна Америка

1000 х 1200        39.37 х 47.24      Европа; Азия; подобни на 40"х 48"

1140 х 1140         44.9 х 44.9           Австралия

1067 х 1067         42.00 х 42.00        Северна Америка; Европа; Азия

1100 х 1100         43.30 х 43.30         Азия

800 х 1200             31.50 х 47.24       Европа - подходящи за повечето входни врати

 

Концепция

Когато разгледаме една Европалета тя се състой от няколко части – „трупчета“ 10/14,5/10, дъски с различни размери 80/14,5/2 и 120/14,5/2 см. С тези размери е лесно да се конструират различни видове и размери щандове, както и за щайгите за различните видове и размери.

Био и екологични щандове с максимано използване на вече използваните Европалети.

Логото на КООП био е предвидено да е от бял лазарно рязан мдф, а био от лазарно рязана дъска от европалета, за фон и за да се скцентира на щандовете е поставен декоративен скандинавски мъх, които може да бъде съчетан с интериора на всяка верига магазини КООП или други вериги.

Декоративният скандинавски мъх :

Трайно и постоянно покритие. Издържа десетилетия, ако не се пипа, къса или мачка

Ако влажността падне под 40-50%, става твърдо и ронливо, но отново връща мекотата си, когато влажността си върне нормални за обитаване на помещенията стойности

Използва се само в интериор като се допуска използването му на открити места с навеси и неизложени на влиянието на ветрове или дъждове

Възможност за мобилни пана, които се използват навън или вътре според сезона в заведения или други обекти

Създава отлична акустика

Шумоизолиращо

Не изисква поддръжка

Отдава влага при относителна влажноста на въздуха под 40% и абсорбират ненужната влага при стойности над 60% като по този начин подобрява средата за живот в помещенията и ограничава появата на плесен и разпространението на вредни микроорганизми във влажни райони.

Не съдържа токсични компоненти или алергени

Отблъсква праховите частици във въздуха

Не привлича насекоми и не задържа патогенни микроорганизми

Негоримо

Не изисква специално осветление като може да се използва и в тъмни неосветени помещения. Например: фитнеси, спа зони, подземни помещения.

Не трябва да се мокри или пръска директно

Не абсорбира миризми

Притежава слаб ненатрапчив мириз на Скандинавска горска растителност

Естественият цвят на този полярен мъх е бял. Затова е единственото растение, което позволява да бъде оцветено ефективно с органични оцветители. Цветовите разновидности можете да разгледате тук.

Последни тестове на мъховете в Япония показват следните резултати – благодарение на консистенцията си, мъховете „дишат” по специален начин и това спомага за пречистване на въздуха от цигарения дим и пепелта

Подходящо за: заведения, хотели, спа зони, фитнес центрове, офиси, бизнес сгради, конферентни зали, фоайета, стълбища, брандиране и декорация на рецепции, реклама, брандиране на събития, луксозна декорация на домове, болници, лечебни заведения, и други.

Създава чувство за мекота, комфорт и усещане за автентична свежест.

Притежава релаксиращат ефект и облекчаващ умората свойства.

Защитен растителен вид

Притежават хранителни свойства и са богати на ценни съставки

 

Функционалност

Освен екологична страна на базвите щандове е и лесната им модулност, защото са предвидени да се монтират и разпределят както е нужно според нуждите за съответните продукти.

  • Здравословни и био продукти
  • Диетични, диабетични и безглутенови храни
  •  Пресни плодове и зеленчуци
  • Пресни салати и храни, произведени на място в обекта
  • Кооперативен хляб, закуски, сладкарски изделия, бира и др., произведени на място или от кооперативна организация в региона
  • Натурална био козметика, масла и екстракти от етерично-маслени култури, в т.ч. от кооперативни производители
  • Други здравословни продукти с марката КООП.

 

Модулност

След като разгледах примерите разпределения за магазините  от веригаро Кооп основните размери са 125/80 – 50 см. Дълбочина на щандовете. Тези размери са напълно сравними с примерните от проектното решение.

Автор


арх. Анита Крамарска

Университет: Нов Български Университет, София

Месторабота: Столична община район "Искър", ладши експерт в отдел "Архитектура и строитеслство".