Проект 29: Beehive

., Лесотехнически университет, София


за проекта


Проектът ни е вдъхновен от желанието ни да съчетаем предимствата на открита и закрита среда, където студенти и работещи могат да споделят идеите си и да работят върху тях. Beehive e беседка, която осигурява място за работа, срещи с колеги и клиенти и е снабдена с удобни работни маси и столове, безплатен Wi-Fi, контакти. Захранването е осигурено от соларни гъвкави панели монтирани върху покрива. Името е вдъхновено от шестоъгълните форми, напомнящи на кошер, където се генерират идеи.
Размерите на Beehive са: височина H=415сm, широчина B=500cm и дължина L=700cm. Беседката е с неправилна шестоъгълна форма, две къси стени с L=300cm и четири по-дълги с L=3237cm. Конструкцията е скелетна, изработена от метални профили. Късите стени са от поликарбонатни панели и са с повърхностно покритие, върху което може да се пише. По дългите страни са разположени плъзгащи врати от прозрачен плексиглас. Покривът е скелетен, от метални профили, които са завварени помежду си и към централната колона, в която са вградени контакти. На всеки ръб от шестоъгълника има по една метална колона, която укрепва допълнително конструкцията.
Беседката побира 15-20 души. В нея са разположени както маси за екипна работа, така и по-малки конзолни клапващи маси за самостоятелна работа. Големите маси са разработени на модулен принцип и могат да се групират по различни начини, в зависимост от броя на хората. Те са леко подвижни на колелца, с метална
конструкция и плот от PTFE, отново с неправилна шестоъгълна форма. Работната им височина е 750mm, широчината е 600mm и дължина 1600mm. Дебелината на плотовете е 30mm. Конзолните маси са с размери: работна височина1100mm, широчина 550mm и дължина 1000mm и също са от PTFE. Столовете са със сгъваема метална конструкция. Седалката и облегалката са от PTFE, като дълбочината на седене е 450mm и широчината е 440mm. Височината на седене е 430mm. Работните маси и столове отговарят на стандартите и ергономичните изисквания за комфортна работа.

Автор


Александра Иванова, Станислава Петкова, Павлина Павлова

Университет: Лесотехнически университет, София